Leverandøren økte omsetningen kraftig, men utgiftshopp gjorde innhogg i driftsresultatet

Kverneland Energi leverte likevel solid overskudd i driftsåret da de la 8.000 kvadrat solceller på taket til ett av Lerøys landbaserte anlegg.

Prosjektleder i Kvernelan Energi, Per Kåre Fuglestad, daglig leder i Lerøy Sjøtroll, Nina Møgster sammen med selger i Kverneland Energi, Torbjørn Kverneland og prosjektleder for solcelleprosjektet i Lerøy, Svein Nøttveit.
Prosjektleder i Kvernelan Energi, Per Kåre Fuglestad, daglig leder i Lerøy Sjøtroll, Nina Møgster sammen med selger i Kverneland Energi, Torbjørn Kverneland og prosjektleder for solcelleprosjektet i Lerøy, Svein Nøttveit.Foto: Ruth Mari Skulbru

Storoppdraget på Lerøys settefiskanlegg i Kjærelva på Fitjar, som ble annonsert i fjor vår, var det største noensinne for Stavanger-baserte Kverneland Energi.

Dette ga utslag på omsetningen, som i 2022 endte på drøyt 132 millioner kroner, opp fra 112,7 millioner året før.

Stor etterspørsel

Kostnadsrammen på prosjektet lå på rundt 15 millioner kroner, og solcellene er forventet å ha en årsproduksjon på rundt 1,2 gigawatt.

Anlegget bruker 30 gigawatt årlig. Solcellepanelet skal dermed dekke fem prosent av det totale forbruket.

Kverneland Energi har opplevd økt etterspørsel på solcellepanel.

Etterspørselen var i fjor så stor at man opplevde det som utfordrende å ta unna alle henvendelsene som kommer, har prosjektleder Per Kåre Fuglestad tidligere uttalt.

– Panelene blir bedre og bedre, og det er en enorm utvikling som har skjedd de siste årene.

Kostnadsvekst

Driftsresultatet til Kverneland Energi gikk ned fra 12 millioner kroner i 2021 til 7,6 millioner i 2022.

Årsaken er fremfor alt økte kostnader, både på lønn og varekostnader i et selskap i vekst. Kostnadene økte med 24 millioner kroner fra 2021 til 2022.

Havbruk er sammen med industri og næring to viktige markedssegmenter for Kverneland Energi. I tillegg til å levere solceller, bidrar selskapet også med batteri, ladeløsninger og styringssystemer.

Batteriløsningene lar kundene lagre energi slik at den kan benyttes når behovet er der.

Selskapets første leveranse i oppstartåret 2017 gikk til Lerøy Aurora i Troms. Også Mortenlaks i Lødingen og Kvarøy Fiskeoppdrett på Selsøyvær har tatt i bruk batteripakker fra fra Kverneland Energi.

(Copyright)
Publisert 11. April 2023, kl. 11.13Oppdatert 11. April 2023, kl. 11.31
IndustriLeverandørLeverandørindustriKverneland EnergiLerøy