Kokken ble sagt opp – fikk jobben tilbake

Han ble sagt opp etter å ha hatt en ørliten promille mens skipet lå i tørrdokk. Nå har mannen fått jobben tilbake i det store cruiseferjerederiet.

Kokken ble sagt opp fordi han hadde 0,22 i promille mens cruiseferjen var i tørrdokk.
Kokken ble sagt opp fordi han hadde 0,22 i promille mens cruiseferjen var i tørrdokk.Arkivfoto

– Når medlemmet vårt får jobben tilbake etter å ha blitt sagt opp, er det klart han er fornøyd med løsningen, sier advokat Terje Hernes Pettersen i Sjømannsforbundet til Kystens Næringsliv.

Les bakgrunnen for denne saken under:

– Vi har nulltoleranse

Mens skipet lå i tørrdokk, hadde kokken deltatt i et såkalt velferdsarrangement. Dagen etter måtte han blåse i apparatet. Da ble en promille på fattige 0,22 avslørt.

Det er 0,02 over promillegrensen for kjøring av bil. For båter under 15 meter er grensen på 0,8. For større båter og skip skal man ikke ha mer enn 0,2 promille.

Du skal ikke ha fått i deg mye for å oppnå den promillen som kokken blir anklaget for.

En oversikt fra Oslo universitetssykehus viser at en kvinne på 58 kilo kan oppnå 0,2 promille hvis hun drikker en halvflaske lettøl (0,33 l). En mann på 70 kg kan få 0,2 promille ved å drikke en halv liter lettøl.

Han er kokk og ønsker å fokusere på å lage god mat, ikke rettslige prosesser.

Terje Hernes Pettersen, advokat i Norsk Sjømannsforbund.

Men rederiet viste ingen nåde, og sparket kokken prompte.
– Vi har nulltoleranse for bruk av alkohol eller andre rusmidler når folk er i tjeneste, opplyste en pressetalsmann for rederiet til Kystens Næringsliv.
Mer ville ikke rederiet si.

– Ikke saklig

I retten anførte de imidlertid at kokken hadde en «sikkerhetskritisk funksjon» om bord da skipet lå i dokk. Han skulle være avløser som brannvakt.

Lagmannsretten var uenig og slo fast at kokken bare hadde «en perifer sikkerhetsmessig rolle om bord».

– Oppsigelsen var ikke saklig, sier advokat Terje Hernes Pettersen.

Sjømannsforbundet tok ut stevning og krevde at kokken fikk fortsette i stillingen fram til saken skulle avgjøres endelig i retten i oktober. Også det motsatte rederiet seg.

Likevel fikk kokken medhold – først i tingretten, så i lagmannsretten – og kunne dermed stå i jobben fram til saken skulle opp.

Lagmannsretten begrunnet da avgjørelsen med at det var en klar såkalt interesseovervekt i kokkens favør: Det sannsynlige utfallet av saken var at oppsigelse er for strengt.

Berømmer arbeidsgiver

I starten av september tok dommeren initiativ for å finne en løsning for å hindre rettssaken en måned senere.

– Deretter hadde vi konstruktive samtaler med rederiet. Det endte med et forlik som gjør at medlemmet vårt fikk jobben tilbake. Utover det er partene enige om å ikke kommentere innholdet i forliket, sier advokat Pettersen i Sjømannsforbundet.

Han berømmer arbeidsgiveren for å være løsningsorienterte i saken.

Han legger til at det har vært en krevende prosess for den oppsagte kokken.

– Han skulle gjerne ha vært den foruten. Han er kokk og ønsker å fokusere på å lage god mat, ikke rettslige prosesser, sier Pettersen.
(Copyright)
Publisert 8. October 2024, kl. 03.22Oppdatert 8. October 2024, kl. 03.22
Norges sjømannsforbund